czwartek, 27 sierpnia 2015

Pleśniak ze świeżymi wiśniami

Ciasto robiłam już dawno ale dopiero teraz znalazłam chwilkę na wstawienie go na bloga :)
Jest na prawdę o niebo lepszy niż z dżemem :)

Składniki
Ciasto 
-3 szklanki mąki
-250g zimnego masła lub dobrej margaryny
-3/4 szklanki cukru pudru (lub nieco mniej)
-1-2 łyżki cukru z wanilią
-3 żółtka
-2 łyżeczki proszku do pieczenia

-2 łyżki kakao

Ciasto 
-1-1,2 kg umytych, wydrylowanych wiśni (waga przed pestkowaniem)

Dodatkowo
-2 łyżki bułki tartej

'Pleśń' 
-6-7 białek
-3/4 szklanka cukru*

Ciasto :
Wszystkie składniki (poza kakao) zagnieść na jednolite ciasto, podzielić na 3 części - jedna większa od pozostałych .
Jedno z mniejszych kawałków zagnieść z kakao .
Wszystkie części owinąć folia spożywczą i włożyć do zamrażarki na około 1-1,5h.

Warstwa wiśni :
Krótko przed końcem chłodzenia ciasta prostokątna blachę (ok 30x40cm) wysmarować tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenia. 
Następnie największą część ciasta zetrzeć na tarce pokrywając równomiernie całe dno przygotowanej blachy. Równomiernie obsypać bułka tartą. Wyłożyć wiśnie. Na wiśnie zetrzeć ciemne ciasto. Przygotować "pleśń":

Białka ubić na sztywną pianę. Następnie porcjami wsypywać cukier, ciągle ubijając. Masa ma być sztywna i błyszcząca.
Pianę wyłożyć na ciemne ciasto. Na górę zetrzeć ostatnia porcję jasnego ciasta.
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 45 min .


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz