czwartek, 27 sierpnia 2015

Waniliowe babeczki z jagodowym nadzieniem

Składniki :
ciasto :
-mąka pszenna 1 i 3/4 szklanki
-cukier  1 szklanka lub miód 1/2-3/4
-proszek do pieczenia 2 łyżeczki
-sól  1/2 łyżeczki
-jajko  2 szt
-olej  1/3 szklanki
-jogurt naturalny 250 g
-esencja waniliowa




1/2 łyżeczki

nadzienie :
-100 g jagód
-budyń waniliowy
- 0,5 l mleka
-2  łyżki miodu


Sposób przygotowania

Do dużej miski wsypać mąkę, proszek do pieczenia, sól, cukier i cukier waniliowy. W drugiej ( mniejszej) wymieszać jogurt z jajkami i olejem. Wlać płynne składniki do suchych, wymieszać (nie za długo, ciasto powinno być lekko grudkowate). Wsypać owoce, lekko wmieszać je w ciasto.
Foremki do pieczenia babeczek (lub innych małych- ja użyłam takich do pieczenia tart) wysmarować masłem lub wyłożyć „papilotkami”. Piec ok. 25 minut w temperaturze 180 oC.
Można podawać lekko ciepłe z gałką lodów waniliowych.klanka
Sposób przygotowania


Do dużej miski wsypać mąkę, proszek do pieczenia, sól, cukier i cukier waniliowy. W drugiej ( mniejszej) wymieszać jogurt z jajkami i olejem. Wlać płynne składniki do suchych, wymieszać (nie za długo, ciasto powinno być lekko grudkowate). Wsypać owoce, lekko wmieszać je w ciasto.

Foremki do pieczenia babeczek (lub innych małych- ja użyłam takich do pieczenia tart) wysmarować masłem lub wyłożyć „papilotkami”. Piec ok. 25 minut w temperaturze 180 oC.

Można podawać lekko ciepłe z gałką lodów waniliowych.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz