ciasto :
-mąka pszenna 1 i 3/4 szklanki
-cukier 1 szklanka lub miód 1/2-3/4
-proszek do pieczenia 2 łyżeczki
-sól 1/2 łyżeczki
-jajko 2 szt
-olej 1/3 szklanki
-jogurt naturalny 250 g
-esencja waniliowa
nadzienie :
-100 g jagód
-budyń waniliowy
- 0,5 l mleka
-2 łyżki miodu
Sposób przygotowania
Do dużej miski wsypać mąkę, proszek do pieczenia, sól, cukier i cukier waniliowy. W drugiej ( mniejszej) wymieszać jogurt z jajkami i olejem. Wlać płynne składniki do suchych, wymieszać (nie za długo, ciasto powinno być lekko grudkowate). Wsypać owoce, lekko wmieszać je w ciasto.
Foremki do pieczenia babeczek (lub innych małych- ja użyłam takich do pieczenia tart) wysmarować masłem lub wyłożyć „papilotkami”. Piec ok. 25 minut w temperaturze 180 oC.
Można podawać lekko ciepłe z gałką lodów waniliowych.klanka
Sposób przygotowania
Do dużej miski wsypać mąkę, proszek do pieczenia, sól, cukier i cukier waniliowy. W drugiej ( mniejszej) wymieszać jogurt z jajkami i olejem. Wlać płynne składniki do suchych, wymieszać (nie za długo, ciasto powinno być lekko grudkowate). Wsypać owoce, lekko wmieszać je w ciasto.
Foremki do pieczenia babeczek (lub innych małych- ja użyłam takich do pieczenia tart) wysmarować masłem lub wyłożyć „papilotkami”. Piec ok. 25 minut w temperaturze 180 oC.
Można podawać lekko ciepłe z gałką lodów waniliowych.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz