sobota, 4 lipca 2015

Zielone ciasto z kiwi i agrestem

Dużą ilość kiwi i agrestu musiałam jakoś wykorzystać i tak powstało zielone ciasto a la Shrek .




















składniki :

biszkopt :

-5 dużych jaj 
-szczypta soli
-1 szkl. cukru
-1 szkl. mąki pszennej ( ja zmieszałam żytnią i pszenną pełnoziarnistą )
-1/2 szkl. mąki ziemniaczanej
-2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
-5-6 łyżek wody

Masa kubusiowa :
- 900 ml zielonego Kubusia 
- 3 budynie śmietankowe 

Masa śmietanowa :
- 400 ml śmietany 30 %
- 1 galaretka agrestowa lub kiwi 

Dekoracja :
-3-4 owoce kiwi 
-100 g agrestu 
- 2 galaretki kiwi lub agrestowe

Przygotowanie :

Biszkopt :
Białka oddzielamy od żółtek . Białka ubijamy z solą , pod koniec dodajemy partiami cukier aż się rozpuści . Następnie dodajemy po jednym żółtku i miksujemy .
Dodajemy partiami wodę i miksujemy .
Mieszamy w misce mąki i proszek do pieczenia . Przesiewamy i dodajemy partiami do masy jajecznej mieszając delikatnie łyżką .
Prostokątną blaszkę wykładamy papierem i smarujemy masłem lub samą blaszkę smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą ( ja smarowałam oliwą ).
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 30 -40 min aż sie zarumieni . Boki nie powinny się wysuszać . 

Zostawiamy w piekarniku na jakieś 10 min aż ostygnie później chłodzimy w uchylonym piekarniku a następnie wyjmujemy z piekarnika . 
Ostawiamy do całkowitego ostygnięcia . 


Masa Kubusiowa :
Odlewamy szklankę soku , w której mieszamy budynie , pozostały sok gotujemy . 
Do gotującego soku dodajemy rozmieszane budynie i energicznie mieszamy na małym gazie aż do zgęstnienia . Odstawiamy do ostygnięcia 

Ostygnięty biszkopt przekrawamy na pół ( na bokach nacinamy nożemy i wzdłuż lini naciągamy nić i przekrawamy ) 
Biszkopt wkładamy do formy i nakładamy masę po czym przykrywamy wierzchem biszkoptu .


Masa śmietanowa :
Galaretkę rozpuszczamy w 3/4 szklanki gorącej wody i odkładamy do schłodzenia .
Schłodzoną śmietanę ubijamy ( nie powinna być w pełni ubita ) , na koniec dodajemy zimna galaretkę ( ale nie stężoną ) i ubijamy . 
Śmietanę wykładamy na biszkopt i rozsmarujemy . 

Kiwi obieramy , kroimy na niezbyt cienkie plasterki i odkładamy do oschnięcia z soku ( aby później galaretka mogła na niej stężeć ) , agrest myjemy i osuszamy .

2 galaretki rozpuszczamy w 750-800 ml wody i wkładamy do lodówki aż całkowicie ostygnie i lekko stężeje .
Owoce układamy na bitej śmietanie i delikatnie polewamy galaretką . 

Ja nie zdążyłam całego ciasta pokryć galaretką bo łasuchy musiały spróbować ;)

Wkładamy do lokówki na ok 2 godziny ( najlepiej na całą noc ) .






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz