składniki :
biszkopt :
-5 dużych jaj
-szczypta soli
-1 szkl. cukru
-1 szkl. mąki pszennej ( ja zmieszałam żytnią i pszenną pełnoziarnistą )
-1/2 szkl. mąki ziemniaczanej
-2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
-5-6 łyżek wody
Masa kubusiowa :
-1 szkl. cukru
-1 szkl. mąki pszennej ( ja zmieszałam żytnią i pszenną pełnoziarnistą )
-1/2 szkl. mąki ziemniaczanej
-2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
-5-6 łyżek wody
Masa kubusiowa :
- 900 ml zielonego Kubusia
- 3 budynie śmietankowe
Masa śmietanowa :
- 400 ml śmietany 30 %
- 1 galaretka agrestowa lub kiwi
Dekoracja :
-3-4 owoce kiwi
-100 g agrestu
- 2 galaretki kiwi lub agrestowe
Przygotowanie :
Przygotowanie :
Biszkopt :
Białka oddzielamy od żółtek . Białka ubijamy z solą , pod koniec dodajemy partiami cukier aż się rozpuści . Następnie dodajemy po jednym żółtku i miksujemy .
Dodajemy partiami wodę i miksujemy .
Mieszamy w misce mąki i proszek do pieczenia . Przesiewamy i dodajemy partiami do masy jajecznej mieszając delikatnie łyżką .
Prostokątną blaszkę wykładamy papierem i smarujemy masłem lub samą blaszkę smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą ( ja smarowałam oliwą ).
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 30 -40 min aż sie zarumieni . Boki nie powinny się wysuszać .
Zostawiamy w piekarniku na jakieś 10 min aż ostygnie później chłodzimy w uchylonym piekarniku a następnie wyjmujemy z piekarnika .
Ostawiamy do całkowitego ostygnięcia .
Masa Kubusiowa :
Odlewamy szklankę soku , w której mieszamy budynie , pozostały sok gotujemy .
Do gotującego soku dodajemy rozmieszane budynie i energicznie mieszamy na małym gazie aż do zgęstnienia . Odstawiamy do ostygnięcia
Ostygnięty biszkopt przekrawamy na pół ( na bokach nacinamy nożemy i wzdłuż lini naciągamy nić i przekrawamy )
Biszkopt wkładamy do formy i nakładamy masę po czym przykrywamy wierzchem biszkoptu .
Masa śmietanowa :
Galaretkę rozpuszczamy w 3/4 szklanki gorącej wody i odkładamy do schłodzenia .
Schłodzoną śmietanę ubijamy ( nie powinna być w pełni ubita ) , na koniec dodajemy zimna galaretkę ( ale nie stężoną ) i ubijamy .
Śmietanę wykładamy na biszkopt i rozsmarujemy .
Kiwi obieramy , kroimy na niezbyt cienkie plasterki i odkładamy do oschnięcia z soku ( aby później galaretka mogła na niej stężeć ) , agrest myjemy i osuszamy .
2 galaretki rozpuszczamy w 750-800 ml wody i wkładamy do lodówki aż całkowicie ostygnie i lekko stężeje .
Owoce układamy na bitej śmietanie i delikatnie polewamy galaretką .
Ja nie zdążyłam całego ciasta pokryć galaretką bo łasuchy musiały spróbować ;)
Wkładamy do lokówki na ok 2 godziny ( najlepiej na całą noc ) .
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz