sobota, 4 lipca 2015

Odrywane cynamonowe ciasto drożdżowe

Proste a za razem pyszne ciasto drożdżowe 
Składniki na keksówkę :Ciasto drożdżowe:
-20g świeżych drożdży
-150 ml mleka
-50g miodu 
-400g mąki pszennej
-1/2 łyżeczki soli
-2 jajka
-50g masła







Nadzienie:
-70g masła
-100g cukru brązowego/ miodu 

-2 łyżeczki cynamonu


Sposób przygotowania:
Ciasto :

Przygotowanie ciasta zaczynamy od roztopienia masła , które odstawiamy na bok .
Drożdże rozkruszamy drożdże i mieszamy z łyżką cukru, lekko ciepłym mlekiem i paroma łyżkami mąki. Zaczyn przykrywamy  ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 10- 15 min. do wyrośnięcia.

Resztę mąki wsypać do dużej miski, dodajemy resztę cukru, jajka, sól, roztopione masło  , wyrośnięty zaczyn i wyrobić ciasto. Możemy  wyrobić je robotem kuchennym używając haka do zagniatania ciasta . Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia do podwojenia  objętość.








Nadzienie :

Roztapiamy  70 g masła. Odstawiamy na bok.
Cukier mieszamy z cynamonem.

(Ja akurat zmieszałam masło z cukrem, miodem i cynamonem a następnie smarowałam nim ciasto) .

Połączenie :


Formę keksową  smarujemy masłem.
Wyrośnięte ciasto przekładamy  na blat posypany lekko mąką. Zagniatamy i rozwałkujemy  na prostokąt o wymiarach 30x 60cm. 

Ciasto smarujemy  roztopionym masłem (odkładamy łyżkę masła) i posypujemy cukrem wymieszanym z cynamonem (odkładamy 1 łyżkę).
Ciasto kroimy wzdłuż krótszego boku na 6 równych  pasków. 
Paski układamy  jeden na drugim.

Następnie kroimy je w poprzek na 6 kawałków.  Kawałki wkładamy  do formy bokiem i przykrywamy formę ściereczką na 30 minut .
Ciasto smarujemy  odłożonym  masłem i posypujemy  łyżką cukru z cynamonem .

Pieczemy w  piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 30- 35min.  Po upieczeniu odstawiamy do ostygnięcia , następnie wyjmujemy na kratkę do całkowitego ostygnięcia na ok 20-30 min .
 Po tym czasie możemy się nim zajadać przy filiżance kawy lub kubka mleka :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz