Proste a za razem pyszne ciasto drożdżowe
Składniki na keksówkę :Ciasto drożdżowe:
-20g świeżych drożdży-150 ml mleka
-50g miodu
-400g mąki pszennej
-1/2 łyżeczki soli
-2 jajka
-50g masła
Nadzienie:
-70g masła-100g cukru brązowego/ miodu
-2 łyżeczki cynamonu
Resztę mąki wsypać do dużej miski, dodajemy resztę cukru, jajka, sól, roztopione masło , wyrośnięty zaczyn i wyrobić ciasto. Możemy wyrobić je robotem kuchennym używając haka do zagniatania ciasta . Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia do podwojenia objętość.
Roztapiamy 70 g masła. Odstawiamy na bok.
Sposób przygotowania:
Ciasto :
Przygotowanie ciasta zaczynamy od roztopienia masła , które odstawiamy na bok .
Drożdże rozkruszamy drożdże i mieszamy z łyżką cukru, lekko ciepłym mlekiem i paroma łyżkami mąki. Zaczyn przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 10- 15 min. do wyrośnięcia.
Nadzienie :
Roztapiamy 70 g masła. Odstawiamy na bok.
Cukier mieszamy z cynamonem.
(Ja akurat zmieszałam masło z cukrem, miodem i cynamonem a następnie smarowałam nim ciasto) .
Połączenie :
Formę keksową smarujemy masłem.
Wyrośnięte ciasto przekładamy na blat posypany lekko mąką. Zagniatamy i rozwałkujemy na prostokąt o wymiarach 30x 60cm.
Ciasto smarujemy roztopionym masłem (odkładamy łyżkę masła) i posypujemy cukrem wymieszanym z cynamonem (odkładamy 1 łyżkę).
Ciasto kroimy wzdłuż krótszego boku na 6 równych pasków.
Paski układamy jeden na drugim.
Następnie kroimy je w poprzek na 6 kawałków. Kawałki wkładamy do formy bokiem i przykrywamy formę ściereczką na 30 minut .
Ciasto smarujemy odłożonym masłem i posypujemy łyżką cukru z cynamonem .
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 30- 35min. Po upieczeniu odstawiamy do ostygnięcia , następnie wyjmujemy na kratkę do całkowitego ostygnięcia na ok 20-30 min .
Po tym czasie możemy się nim zajadać przy filiżance kawy lub kubka mleka :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz