sobota, 4 lipca 2015

Kotleciki jajeczne ze szpinakiem

Kotleciki troche inaczej gdyż ich głównym składnikiem są  jajka oraz dodatek  szpinaku i szczypiorki , idealne na kolacje ponieważ zawierają pełnowartościowe białko i tłuszcze .

Składniki na 10 kotlecików :
- 8/9  jajek
-6-7 dużych garści szpinaku
- otręby / bułka tarta
-przyprawy - 4 łyżeczki czosnku granulowanego  / 2-3 ząbki , sól , pieprz , suszona bazylia , suszone oregano ,
-szczypiorek
- 1/4 średniej cebuli
- ok . 4 łyżki oliwy z oliwek

6/7 jajek gotujemy na twardo (ja użyłam 6 i masa była rzadsza , wydaje mi sie że z użyciem 7 jajek byłaby idealna ).
Szpinak myjemy , rwiemy na drobne kawałki i smażymy na patelni z dodatkiem wody .
 Dodajemy 2 łyżeczki czosnku lub 1-2 ząbki czosnku , szczyptę soli i pieprzu .
Dusimy pod przykrywką ok. 5 min.
Posiekaną cebule smażymy na 1-2 łyżeczkach oliwy aż do zarumienienia .
Szczypiorek siekamy .

Ugotowane jajka odkładamy do ostygnięcia .
 Kiedy ostygną ścieramy je na tarce o małych oczkach .


Jajka , szpinak , szczypior , cebule , dwa surowe jajka i przyprawy (bazylię , oregano , sól i pieprz) mieszamy .
Na talerzyk wysypujemy otręby. Z masy formujemy średnie kotleciki i obtaczamy w otrębach .


Na patelni rozgrzewamy  3 łyżki oliwy i wykładamy kotleciki do lekkiego zarumienienia z obu stron.
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni i wkładamy kotleciki na 15 min .


Możemy również piec kotleciki tylko na patelni .

Gotowe kotleciki są pyszne ciepłe jako dodatek do obiadu , jak i zimne , na przekład na kanapkę .








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz