Składniki na 10 kotlecików :
- 8/9 jajek
-6-7 dużych garści szpinaku
- otręby / bułka tarta
-przyprawy - 4 łyżeczki czosnku granulowanego / 2-3 ząbki , sól , pieprz , suszona bazylia , suszone oregano ,
-szczypiorek
- 1/4 średniej cebuli
- ok . 4 łyżki oliwy z oliwek
6/7 jajek gotujemy na twardo (ja użyłam 6 i masa była rzadsza , wydaje mi sie że z użyciem 7 jajek byłaby idealna ).
Szpinak myjemy , rwiemy na drobne kawałki i smażymy na patelni z dodatkiem wody .
Dodajemy 2 łyżeczki czosnku lub 1-2 ząbki czosnku , szczyptę soli i pieprzu .
Dusimy pod przykrywką ok. 5 min.
Posiekaną cebule smażymy na 1-2 łyżeczkach oliwy aż do zarumienienia .
Szczypiorek siekamy .
Ugotowane jajka odkładamy do ostygnięcia .
Kiedy ostygną ścieramy je na tarce o małych oczkach .
Jajka , szpinak , szczypior , cebule , dwa surowe jajka i przyprawy (bazylię , oregano , sól i pieprz) mieszamy .
Na talerzyk wysypujemy otręby. Z masy formujemy średnie kotleciki i obtaczamy w otrębach .
Na patelni rozgrzewamy 3 łyżki oliwy i wykładamy kotleciki do lekkiego zarumienienia z obu stron.
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni i wkładamy kotleciki na 15 min .
Możemy również piec kotleciki tylko na patelni .
Gotowe kotleciki są pyszne ciepłe jako dodatek do obiadu , jak i zimne , na przekład na kanapkę .
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz