niedziela, 21 czerwca 2015

Pełnoziarniste babeczki a'la zebra z wisienkami

Zdrowe , pełnoziarniste babeczki w wersji mini ciasta zebra . 
składniki na 16 babeczek  :

- 2 szklanki mąki ( ja zmieszałam jaglaną , owsianą , żytnia i pszenną pełnoziarnistą )
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
-1/3 szklanki miodu lub cukru
 - 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
- 2 jajka - 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
- szczypta soli
- 1 szklanka mleka
- 0,5 szklanki oleju / 100 g miękkiego masła 
 Dodatkowo: 
- do jasnej masy - łyżka mąki
-do ciemnej masy-  łyżka gorzkiego kakao

Przygotowanie: 

W jednej misce mieszamy mąkę z proszkiem , sodą i mąką ziemniaczaną .
W drugiej misce ucieramy jajka z cukrem i cukrem waniliowym , następnie cały czas miksując , dodajemy olej i mleko.  
Jeśli dodajmy masło zamiast oleju to najpierw ucieramy masło z cukrem a następnie dodajemy jajka  i stopniowo dolewamy mleko cały czas miksując .
Dodajemy mąkę i miksujemy .
Masę dzielimy na dwie części , do jednej dodajemy łyżkę mąki i kropelkę aromatu waniliowego a do drugiej kakao i miksujemy . 


Silikonowe foremki nie musimy niczym smarować .

 Ja używałam papilotek więc smarowałam je oliwą i oprószyłam bułką tartą .
Do foremek wlewamy jedną łyżkę jednej masy a następnie łyżkę drugiej masy i tak na zmianę aby zostawić ok 1 cm od wysokości foremki .


Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 25 minut .




Babeczki pokryłam masą cukrową  z tego przepisu o różnych wzorkach :

Najpierw wykrawałam wzorki i robiłam wisienki. 
Od babeczek odcięłam 'czapeczki ' a by były równe .
Posmarowałam kremem na bezie szwajcarskiej  wierzch babeczki , nałożyłam  wiśniowy krążek następnie posmarowałam czarny wzorek i nałożyłam.
Szprycą zrobiłam gniazdko , nałożyłam wisienkę z masy cukrowe i ogonkiem z czereśni . 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz