poniedziałek, 30 października 2017
Budyń z dynią, ciastem czekoladowym oraz duszonymi jabłkami
- 400 g dyni piżmowej
-2 szklanki mleka
-1/2 szklanki wody
-1 łyżka (lub więcej) miodu
-1 łyżeczka cynamonu
-1 łyżeczka imbiru
-1/4 łyżeczki kardamonu
-2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej
- 2 jabłka
- 1 łyżeczka rodzynek
- 1/2 łyżeczki cytryny
-opcjonalnie kawałek czekoladowego ciasta
Dynie obieramy ze skórki i kroimy w drobną kostkę, wrzucamy do garnka, wlewamy wodę, 1 i 1/2 szklanki mleka ,przyprawy oraz miód.
Gotujemy około 10 minut aż dynia będzie miękka.
W międzyczasie obieramy jabłka, wykrajamy gniazda nasienne i kroimy na kawałeczki .
Wrzucamy do garnka , dodajemy rodzynki , sok z cytryny i dusimy aż zmięknią .
W reszcie mleka rozpuszczamy skrobie. Dynie miksujemy na gładką mase , dodajemy mleko ze skrobią i energicznie mieszamy aby nie powstały grudki.
Przelewamy do szklaneczek, dodajemy kawałki ciasta czekoladowego a na wierzchu dekorujemy duszonymi jabłkami . Smacznego ! :)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz