poniedziałek, 16 stycznia 2017

Ciasto jaglane na kakaowym spodzie z mocno truskawkową galaretką

Ciasto całkowicie bez cukru słodzone jedynie miodem i bananem :)

tortownica o średnicy 18 cm

spód :
-2/3 szklanki płatków owsianych
-1/3 szklanki oleju
-2-3 łyżki miodu
- 1/2 sporego banana
-1/3 szklanki mleka
-3 łyżki kakao
- 1 jajo
-1 żółto
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka mąki żytniej
-szczypta soli

Masa jaglana :

-1 szklanka kaszy jaglanej
- 2 i 2/3 szklanki mleka
- 3-4 łyżki miodu
- 1 miarka odżywki białkowej u mnie trufle kokosowe ( można pominąć )
- 3-4 łyżki budyniu waniliowego
-1/3 szklanki mleka

Galaretka truskawkowa :
- 1,5 szklanki mrożonych truskawek
- 40 g galaretki truskawkowej lub wiśniowej
- 150  ml gorącej wody


Przygotowujemy spód: Wszystko mieszamy razem i blendujemy .
Formę wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy mase i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni z termoobiegiem na 25 minut .
Gdy się upiecze wyjmujemy aby ostygł .
Mleko gotujemy z miodem m gdy sie zagotuje wsypujemy kasze jaglaną i gotujemy na małym ogniu przez około 20 minut aż będzie miękka . Budyń i odżywkę mieszamy w mleku . Dodajemy do kaszy jaglanej i energicznie mieszamy (możemy mikserem ) . 1/2 kremu blendujemy i dodajemy do reszty . Masa powinna być zwarta .  Odstawiamy do wystudzenia .
Mase wykładamy na spód i odstawiamy do lodówki że wystygło .

Rozmrożone truskawki razem z sokiem dodajemy do zmieszanej z woda galaretki i wkłądamy do lodówki żeby lekko zgęstniała . Gdy będzie dość gęsta wylewamy na ciasto i odstawiamy do stężenia na około 3 godziny .
Smacznego ! :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz