piątek, 13 stycznia 2017

Wilgotne brownie z sosem z solonego karmelu i kremem




składniki na formę 25x25
-300 g masła
-300 g gorzkiej czekolady 70%
-5 dużych jajek
-1 łyżka ekstraktu z wanilii
-250-300 g drobnego cukru do wypieków
-180g mąki pszennej
-1 łyżeczka soli
-200 g posiekanych orzechów włoskich lub laskowych

sos karmelowy :
- 4 łyżki cukru
-100 ml śmietanki 30-36 %
-1/2 łyżeczki soli
- 2 łyżki masła

ponadto :
-300 ml śmietanki 30-36 %
- 3 łyżeczki żelatyny
- 3-4 łyżki serka homogenizowanego naturalnego
- 3-4 łyżki cukru pudru
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
-orzeszki ziemne


Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę mieszamy z solą i przesiewamy .

Masło umieszczamy  w garnuszku,  podgrzewamy i  zdejmujemy  z ognia . Dodajemy  posiekaną czekoladę i  odstawiamy  na około 2-3 minuty a następnie mieszamy aż do roztopienia się czekolady. Lekko studzimy .
Jajka miksujemy aby powstała lekka piana , dodajemy cukier oraz  ekstrakt  i miksujemy przez 1 minute . Dodajemy przestudzoną czekoladę , mieszamy do połączenia składników i przesiewamy mąkę , ponownie  mieszamy oraz dodajemy posiekane orzechy . Mase wylewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia  . 
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 25-30 minut góra-dół ( jeśli z termoobiegiem to skracamy czas pieczenia ). 
Możemy sprawdzić czy jest upieczone patyczkiem , nie powinno być na nim śladu surowego ciasta a jedynie roztopiona czekolada . 
Powinno być sprężyste z wierzchu i lepkie w środku . 
 I najważniejsze - NIE PRZECHOWUJEMY W LODÓWCE - wówczas będzie twarde za sprawą dużej ilości czekolady i masła . 

Sos karmelowy :
Cukier rozprowadzamy na patelni - najlepiej na białej patelni ( będzie lepiej widać kiedy brązowieje ).
 Cukier grzejemy aż zacznie się roztapiać i będzie brązowieć po czym mieszamy aż całkowicie się rozpuści pilnując aby się nie przypalił . Gdy się rozpuści zmniejszamy ogień i dodajemy partiami śmietankę energicznie mieszając aby się połączyła . Na końcu dodajemy sól oraz  masło  i mieszamy. Przekładamy do miseczki i odstawiamy do ostygnięcia . 

 Żelatynę rozpuszczamy 3-4 łyżkach zimnej wody i odstawiamy na 10 minut . 
Rozpuszczamy w mikrofalówce i dodajemy 1-2 łyżki śmiatny i mieszamy . 
Śmietanę ubijamy z cukrem i ekstraktem . Pod koniec dodajemy żelatynę oraz serek homogenizowany i ubijamy aż będzie sztywna . 

Do sosu karmelowego dodajemy 3-4 łyżki bitej śmietany i mieszamy . 
Ciasto kroimy na kawałki ,  dekorujemy bitą śmietaną , polewamy sosem i posypujemy orzeszkami .
Smacznego ! :)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz