składniki na formę 25x25
-300 g masła
-300 g gorzkiej czekolady 70%
-5 dużych jajek
-1 łyżka ekstraktu z wanilii
-250-300 g drobnego cukru do wypieków
-180g mąki pszennej
-1 łyżeczka soli
-200 g posiekanych orzechów włoskich lub laskowych
sos karmelowy :
- 4 łyżki cukru
-100 ml śmietanki 30-36 %
-1/2 łyżeczki soli
- 2 łyżki masła
ponadto :
-300 ml śmietanki 30-36 %
- 3 łyżeczki żelatyny
- 3-4 łyżki serka homogenizowanego naturalnego
- 3-4 łyżki cukru pudru
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
-orzeszki ziemne
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę mieszamy z solą i przesiewamy .
Masło umieszczamy w garnuszku, podgrzewamy i zdejmujemy z ognia . Dodajemy posiekaną czekoladę i odstawiamy na około 2-3 minuty a następnie mieszamy aż do roztopienia się czekolady. Lekko studzimy .
Jajka miksujemy aby powstała lekka piana , dodajemy cukier oraz ekstrakt i miksujemy przez 1 minute . Dodajemy przestudzoną czekoladę , mieszamy do połączenia składników i przesiewamy mąkę , ponownie mieszamy oraz dodajemy posiekane orzechy . Mase wylewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia .
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 25-30 minut góra-dół ( jeśli z termoobiegiem to skracamy czas pieczenia ).
Możemy sprawdzić czy jest upieczone patyczkiem , nie powinno być na nim śladu surowego ciasta a jedynie roztopiona czekolada .
Powinno być sprężyste z wierzchu i lepkie w środku .
I najważniejsze - NIE PRZECHOWUJEMY W LODÓWCE - wówczas będzie twarde za sprawą dużej ilości czekolady i masła .
Sos karmelowy :
Cukier rozprowadzamy na patelni - najlepiej na białej patelni ( będzie lepiej widać kiedy brązowieje ).
Cukier grzejemy aż zacznie się roztapiać i będzie brązowieć po czym mieszamy aż całkowicie się rozpuści pilnując aby się nie przypalił . Gdy się rozpuści zmniejszamy ogień i dodajemy partiami śmietankę energicznie mieszając aby się połączyła . Na końcu dodajemy sól oraz masło i mieszamy. Przekładamy do miseczki i odstawiamy do ostygnięcia .
Żelatynę rozpuszczamy 3-4 łyżkach zimnej wody i odstawiamy na 10 minut .
Rozpuszczamy w mikrofalówce i dodajemy 1-2 łyżki śmiatny i mieszamy .
Śmietanę ubijamy z cukrem i ekstraktem . Pod koniec dodajemy żelatynę oraz serek homogenizowany i ubijamy aż będzie sztywna .
Do sosu karmelowego dodajemy 3-4 łyżki bitej śmietany i mieszamy .
Ciasto kroimy na kawałki , dekorujemy bitą śmietaną , polewamy sosem i posypujemy orzeszkami .
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz