czwartek, 24 listopada 2016

Czekoladowe kruche babeczki z wiśniami pod budyniem i bezą


Kruche ciasto :
-2 szklanki mąki ( bez 2-3 łyżek mąki )
- 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
-2-3 łyżki kakao
- 200 g miękkiego masła
-1/3 szklanki cukru
- 2 żółtka
- 1 jajko ( małe )

Budyń :
-400 ml mleka
- 1/2 opakowania budyniu śmietankowego ( tego na 3/4 litra mleka )
- 1 łyżka mąki pszennej
- 3-4 łyżki cukru

Wiśnie w syropie :
- około 3-4 garście mrożonych wiśni
- 50 ml wody
- 1 łyżka cukru ( może być mniej )
- odrobina soku z cytryny
- 1 płaska  łyżka mąki ziemniaczanej + 50 ml wody

Beza :
-4 białka
- 180 g cukru
- 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej

Przygotowanie :
Wszystkie sypkie produkty na kruche ciasto  mieszamy razem po czym dodajemy pozostałe składniki


, siekamy i ugniatamy formując kulkę . Wkładamy do lodówki na 30 minut .

W między czasie gotujemy budyń .
W garnku zagotowujemy 300 ml mleka z 3-4 łyżkami cukru , w miseczce mieszamy ok 100 ml z mąką i budyniem . Dodajemy do gotującego się mleka i mieszamy energicznie , żeby nie powstały grudki ( jeśli powstały możemy zmiksować budyń mikserem ) .

Wiśnie gotujemy na małym ogniu z wodą aż się rozmrożą czyli około 6-7 minut . Dodajemy rozmieszaną mąkę ziemniaczaną z wodą i mieszamy aż zgęstnieje .
Po tym czasie wyjmujemy ciasto , rozwałkowujemy i wypełniamy nim metalowe foremki .
Pieczemy przez 15-20 minut do zarumienienia z termoobiegiem .
Gdy babeczki pieką się już około 5-7 minut zaczynamy przygotowywać bezę .
Białka ubijamy na prawie sztywną pianę po czym dodajemy cukier partiami dopiero gdy poprzednia się ilość cukru połączy się z białkami . Gdy beza jest wystarczająco sztywna i nie zlatuje z mieszadełek dodajemy mąkę ziemniaczaną i ubijamy przez około 1 minute do połączenia się .
Bezę barwimy barwnikiem i napełniamy nią worek cukierniczy .

Babeczki po upieczeniu wyjmujemy z foremek , napełniamy wiśniami w sosie , budyniem i dekorujemy masą bezową . Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i pieczemy góra-dół przez około 15 minut do zarumienienia bezy ( aż będzie miała kruchą powierzchnie ) .

Smacznego ! :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz