Do sezonu na truskawki jeszcze troche daleko ale pierwsze już są a w raz z nimi przepis na ciasto jogurtowe :)
Składniki na blaszkę 28x22 cm :
- 2 szklanki mąki
- 1/2 szklanki cukru
- 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
- 250 g jogurtu naturalnego ( jeśli mamy bardzo gęsty jogurt to należy dać go więcej bądż dodac ok 100 ml mleka )
- 4 łyżki oleju
- 2 całe jajka + 2 żółtka
- garść migdałów w płatkach
- ok. 300g truskawek ( ja lubie ciasta , w których jest dużo owoców więc dodałam więcej )
- cukier puder
Przygotowanie :
Mieszamy razem mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia , cukier , jaja , żółtka i olej .
Następnie dodajemy jogurt i mieszamy do całkowitego połączenia składników .
Jeśli masa będzie za gęsta to można dodać odrobinę mleka .
Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Wlewamy ciasto a na wierzu układamy oczyszczone i, pokrojone na połówki lub ćwiartki truskawki obtoczone w cukrze pudrze i posypujemy migdałami.
Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Wlewamy ciasto a na wierzu układamy oczyszczone i, pokrojone na połówki lub ćwiartki truskawki obtoczone w cukrze pudrze i posypujemy migdałami.
Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i pieczemy ok , 35-40 min do 'suchego patyczka'.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz