sobota, 30 kwietnia 2016

Ciasto jogurtowe z truskawkami


Do sezonu na truskawki jeszcze troche daleko ale pierwsze już są a w raz z nimi przepis na ciasto jogurtowe  :)
Składniki na blaszkę 28x22 cm :
- 2 szklanki mąki
- 1/2 szklanki cukru
- 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
- 250 g jogurtu naturalnego ( jeśli mamy bardzo gęsty jogurt to należy dać go więcej bądż dodac ok 100 ml mleka )
- 4 łyżki oleju
- 2 całe jajka + 2 żółtka
- garść migdałów w płatkach
- ok. 300g truskawek ( ja lubie ciasta , w których jest dużo owoców więc dodałam więcej )
- cukier puder 

Przygotowanie :
Mieszamy razem mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia , cukier , jaja , żółtka i olej . 
Następnie dodajemy jogurt i mieszamy do całkowitego połączenia składników . 
Jeśli masa będzie za gęsta to można dodać odrobinę mleka .
Blachę wykładamy  papierem do pieczenia.  Wlewamy ciasto a na wierzu układamy oczyszczone i, pokrojone na połówki lub ćwiartki truskawki obtoczone  w cukrze pudrze  i posypujemy  migdałami.
Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i pieczemy ok , 35-40 min do 'suchego patyczka'.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz