Kruche ciasto:
-2,5 szklanki mąki pszennej ( ja mieszałam pszenną , żytnią pełnoziarnistą i kukurydziną )
-250g zimnego masła lub margaryny
-2 łyżeczki proszku do pieczenia
-3 łyżki cukru pudru
-5 żółtek
Pianka budyniowa :
Masło kroimy w kostkę i szybko zagniatamy z pozostałymi składnikami ciasta (można zmiksować w malakserze). Jeśli ciasto jest zbyt sypkie, można dodać 1 – 2 łyżki wody. Dzielimy na 2 części jedna troche większa od drugiej , każdą owijamy w folię spożywczą i zamrażamy . Można zrobić to dzień wcześniej.
Blachę wykładamy papierem do pieczenia , na spód ścieramy na tarce większą część ciasta, lekko przyklepujemy dłonią . Podpiekamy na złoty kolor w temperaturze 190 stopni C przez około 20 minut i pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia .
Budyniowa pianka:
Ubijamy białka na sztywną pianę , dodajemy powoli po łyżce cukrów cały czas ubijając na najwyższych obrotach . Następnie powoli wsypujemy proszek budyniowy cały czas miksując a na końcu dolewamy cienką strużką olej . Miksujemy jeszcze chwile do połączenia składników .
Mase wylewamy na ostudzony spód , umyte i obrane z szypułek truskawki kroimy na połówki i układamy przeciętą stroną do góry .
-2,5 szklanki mąki pszennej ( ja mieszałam pszenną , żytnią pełnoziarnistą i kukurydziną )
-250g zimnego masła lub margaryny
-2 łyżeczki proszku do pieczenia
-3 łyżki cukru pudru
-5 żółtek
Pianka budyniowa :
-5 białek
-1 szklanka drobnego cukru do wypieków
-1 opakowanie cukru waniliowego
-80 g budyniu waniliowego lub śmietankowego, bez cukru (2 opakowania )
-1/2 szklanki oleju słonecznikowego
- ok. 500 g truskawek
-1 szklanka drobnego cukru do wypieków
-1 opakowanie cukru waniliowego
-80 g budyniu waniliowego lub śmietankowego, bez cukru (2 opakowania )
-1/2 szklanki oleju słonecznikowego
- ok. 500 g truskawek
Przygotowanie :
Masło kroimy w kostkę i szybko zagniatamy z pozostałymi składnikami ciasta (można zmiksować w malakserze). Jeśli ciasto jest zbyt sypkie, można dodać 1 – 2 łyżki wody. Dzielimy na 2 części jedna troche większa od drugiej , każdą owijamy w folię spożywczą i zamrażamy . Można zrobić to dzień wcześniej.
Blachę wykładamy papierem do pieczenia , na spód ścieramy na tarce większą część ciasta, lekko przyklepujemy dłonią . Podpiekamy na złoty kolor w temperaturze 190 stopni C przez około 20 minut i pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia .
Budyniowa pianka:
Ubijamy białka na sztywną pianę , dodajemy powoli po łyżce cukrów cały czas ubijając na najwyższych obrotach . Następnie powoli wsypujemy proszek budyniowy cały czas miksując a na końcu dolewamy cienką strużką olej . Miksujemy jeszcze chwile do połączenia składników .
Mase wylewamy na ostudzony spód , umyte i obrane z szypułek truskawki kroimy na połówki i układamy przeciętą stroną do góry .
Posypujemy startą mniejszą częścią ciasta i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na 30-40 minut .
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz