sobota, 30 kwietnia 2016

Kruche ciasto z truskawkami na lekkiej pierzynce



Składniki blaszkę o wymiarach 28cm x 22cm
 Kruche ciasto:
-2,5 szklanki mąki pszennej ( ja mieszałam pszenną , żytnią pełnoziarnistą i kukurydziną )
-250g  zimnego  masła lub margaryny
-2 łyżeczki proszku do pieczenia
-3 łyżki cukru pudru
-5 żółtek

Pianka budyniowa :
-5 białek
-1 szklanka drobnego cukru do wypieków
-1 opakowanie cukru waniliowego
-80 g  budyniu waniliowego lub śmietankowego, bez cukru (2 opakowania )
-1/2 szklanki oleju słonecznikowego

- ok. 500 g truskawek 
Przygotowanie :

Masło kroimy w kostkę i szybko zagniatamy  z pozostałymi składnikami ciasta (można zmiksować w malakserze). Jeśli ciasto jest zbyt sypkie, można dodać  1 – 2 łyżki wody. Dzielimy  na 2 części jedna troche większa od drugiej , każdą owijamy w folię spożywczą i  zamrażamy . Można zrobić to  dzień wcześniej.

Blachę wykładamy papierem do pieczenia , na  spód ścieramy na tarce większą część ciasta, lekko przyklepujemy  dłonią . Podpiekamy  na złoty kolor w temperaturze 190 stopni C przez około 20 minut i pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia . 

Budyniowa pianka:
Ubijamy białka na sztywną pianę , dodajemy powoli po łyżce cukrów  cały czas ubijając na najwyższych obrotach . Następnie powoli wsypujemy proszek budyniowy cały czas miksując a na końcu dolewamy cienką strużką olej . Miksujemy jeszcze chwile do połączenia składników .

Mase wylewamy na ostudzony spód , umyte i obrane z szypułek truskawki kroimy na połówki i układamy przeciętą stroną do góry . 

Posypujemy startą mniejszą częścią ciasta i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na 30-40 minut .

Smacznego ! :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz