środa, 9 marca 2016

Kokosowy deserek z sosem pomarańczowym



Mleczka kokosowego ciąg dalszy :)

Składniki na 3 porcje jak na zdjęciu :
-mleczko kokosowe  z kartonu 200 ml 
- ser twarogowy 150 g 
- 2 łyżki miodu 
- 2 łyżki wiórków kokosowych 
- 2 łyżeczki żelatyny 
- 2 łyżki gorącej wody 

sos :
-1 pomarańcza 
- skórka z 1 pomarańczy
- skórka z połowy cytryny 
- 1 łyżka lub mniej miodu 
- 1 łyżka soku z cytryny 
- łyżeczka likieru cytrynowego lub pomarańczowego ( opcjonalnie )
- 1-2 łyżeczki mąki ryżowej 
- 4 łyżki wody 

dekoracja :
- wiórki kokosowe  - mandarynka 

Przygotowanie :
Żelatyne rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do ostygnięcia .
Ser twarogowy rozgniatamy widelcem lub blendujemy z małą ilością mleczka kokosowego . 
Mleczko kokosowe ubijamy na piane , dodajemy miód ubijając dalej a następnie żelatynę .
Do pianki dodajemy ser , wiórki kokosowe i dokładnie ale delikatnie mieszamy mase . 
Nakładamy do foremek i wstawiamy do lodówki na około 5 godzin , u mnie siedziały w lodówce cała noc .

Sos :
Pomarańcze obkrajamy ze skórki pozbawiając białych błon , żeby sos nie był gorzki  . 
Kroimy na drobne kawałki i umieszczamy w garnuszku z 3 łyżkami wody i miodem . Gotujemy na małym ogniu przez około 5  minut a następnie miksujemy .
Sos ponownie gotujemy na małym ogniu i dodajemy skórki  i  likier . gotujemy przez 2-3 minutki po czym dodajemy mąke rozpuszczoną w 1 łyżce wody , energicznie mieszamy aż do zgęstnienia . Odstawiamy aby sie schłodziło . 

Foremki umieszczamy na 10 sekund w gorącej wodzie aby pianki łatwiej wychodziły . 
Umieszczamy na talerzyku i dekorujemy :)
Smacznego ! :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz