sobota, 28 listopada 2015

Torcik śmietankowo- bananowy mocno czekoladowy




Torcik był zrobiony w formie o średnicy 18-20 cm
Biszkopt :
-3 jajka
- 80 g cukru
- 70 g mąki pszennej
- 10 g mąki ziemniaczanej
- 15 g kakao

Mąkę przesiewamy z kakao .
Jajka ubijamy z cukrem na puszystą , prawie że białą mase  a następnie dodajemy partiami mąkę z kakao i mieszamy .
Na spód formy wykładamy papier . Wylewamy mase i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 35-40 min  . Studzimy w otwartym piekarniku przez 15 min a następnie wyjmujemy i pozostawiamy jeszcze przez 1 godzinę aby ostygł .

Poncz :
-2 łyżki soku z cytryny
- 3-4 łyżki  wody
- cukier do smaku
Masa :
- 250 ml śmietany kremówki
- 2 łyżeczki żelatyny
- 1/3 - 1/2 tabliczki czekolady nadziewanej ( u mnie milka malinowa )
- 1 duży lub 2 mniejsze banany
- 3-4 łyżki cukru
- 3 łyżki żelatyny

Żelatynę rozpuszczamy w zimnej wodzie .
Śmietanę ubijamy , dodajemy cukier i jeszcze ubijamy aż cukier się rozpuści .
Żelatynę rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub w mikrofali ( pilnujemy aby sie rozpuściła ale nie zagotowała ) . Ostudzoną żelatynę dodajemy do śmietany i miksujemy .
Czekolade siekamy na drobne kawałki i mieszamy ze śmietana .

Biszkopt kroimy na pół .W tortownicy spód nasączamy połową ponczu , układamy pokrojonego wzdłuż banana aby pokrył całe ciasto , wykładamy mase śmietanową ( odkładamy 4 łyżki do dekoracji  ) , wierz od wewnętrznej strony nasączamy ponczem i nakładamy na mase .
Wkładamy do lodówki na ok .30 min


Dekoracja :

Ganache ciemne :
- 80 g czekolady gorzkiej
- ok . 90 ml śmietanki kremówki

Śmietane gotujemy w garnuszku ale nie doprowadzamy do wrzenia .
Czekolade kruszymy i wkładamy do miski , wlewamy śmietankę i mieszamy . Odstawiamy aż ostygnie i zgęstnieje .

Ganache jasne :
-100 g czekolady białej
- 80 ml śmietany kremówki
Postępujemy jak poprzednio .

Dekoracja :
- 1/2 -3/4 szkl mrożonych truskawek
- 2 łyżeczki żelatyny
- 3 łyżki wody
- pare kostek czekolady białek i ciemnej


Żelatyne mieszamy w wodzi i odstawiamy na 15 min a następnie  rozpuszczamy . Truskawki rozmrażamy . Gdy puszczą sok dodajemy rozpuszczoną żelatyne i odstawiamy stężeje ale nie do końca .

Torcik polewamy ciemnym i jasnym  ganache aby porobiły się strużki na bokach .
Na środku wykładamy śmietane i rozsmarujemy mniej więcej 2-3 cm od brzegu . Układamy wokoło truskawki .  Wkładamy do lodówki . Tuż przed podaniem posypujemy startą czekoladą .





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz