niedziela, 21 czerwca 2015

Krem maślany na bazie bezy szwajcarskiej

Mój krem nr 1 do dekorowania wypieków .
Jest idealnie sztywny , nie spada z wypieków i dobrze się nim dekoruje .
-3-4 białka jaj ( 100 g )
- 300 g miękkiego masła
- 200 g cukru
-szczypta soli
-aromat
- barwnik

Potrzebne nam będą :
- garnek  z wodą  , miska ( najlepiej metalowa ) , trzepaczka i oczywiście łyżka .

Bierzemy taki garnek  aby zmieściła się miska i nie wpadała . Zagotowujemy w nim wode do ok 1/2 wysokości . Do miski wlewamy białka , umieszczamy  na garnku i roztrzepujemy białka . Stopniowo dodajemy cukier i ubijamy aż całkowicie się rozpuści ( można sprawdzić czy pocierając między palcami masa nie ma grudek ) . Następnie odstawiamy do wystygnięcia .
Gdy już wystygną , ubijamy przez ok. 10 min aż będą sztywne . Partiami dodajemy masło i miskujemy , pod koniec miksowania dodajemy aromat i barwnik .
A teraz możemy dekorować nim nasze wypieki :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz