poniedziałek, 5 lutego 2018

Naleśniki z nadzieniem z awokado i mięsem


Składniki na 9 naleśników smażonych na dużej patelni:

Krem z awokado:
- 2 dość duże  sztuki awokado
- pół pęczka natki pietruszki
- 2 łyżki soku z cytryny
-2-3 ząbki czosnku
- sól i pieprz do smaku



Wszystko umieszczamy w blenderze i blendujemy do uzyskania dość gładkiej konsystencji.

Farsz mięsny :
- 1 kg mięsa mielonego ( u mnie 0,5 kg chudego wieprzowo-wołowe i 0,5 kg mięsa z indyka )
- 3 łyżki sproszkowanej słodkiej papryki
- 1 łyżka sproszkowanej ostrej papryki
- pół cebuli
- sól i pierz do smaku
- 4 pomidory
- 1 papryka
- 2-3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- 1-2 łyżki wody
 - olej do smażenia

- ponad to 2-3 pomidory pokrojone w grubsze plastry
- ser gouda/ parmezan

Mięso mieszamy z przyprawami i odstawiamy na 30 minut.
Cebule,pomidory i papryke  kroimy na drobną kostkę i umieszczamy w osobnych naczyniach.
Na patelni rozgrzewamy olej ,podsmażamy cebulke aż się zarumieni, dodajemy mięso i smażymy 2-3 minuty po czym dodajemy pomidory i paprykę. Smażymy około 8 minut aż mieso będzie usmażone a warzywa miękkie. Koncentrat rozcieńczamy w wodzie i dodajemy do farszu, gotując aż sos będzie bardzo gęsty.

Naleśniki smarujemy łyżką kremu z awokado, nakładamy 3 duże łyżki farszu mięsnego, dodajemy 1-2 plasterki pomidora i składamy naleśnik w sakiewkę. Naleśniki smażymy na patelni przetartej oliwą/olejem aż do zarumienienia. Podajemy posypane tartym serem.
Smacznego ! :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz