czwartek, 24 listopada 2016

Czarno białe muffinki z białą czekoladą

Wstawiam przepis , który już dawno miał tu trafić ale niestety karta ze wszystkimi zdjęciami gdzieś zaginęłam mi w akcji . Mam nadzieje , że kiedyś  będzie chciała do mnie wrócić . Póki co musze zadowolić was jednym zachowanym zdjęciem .




Składniki na ok 12 babeczek
- 5/6 szklanka mleka
- 2 szklanki przesianej mąki pszennej
- 1/2 - 3/4 szklanki cukru
- 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/2 szklanki oleju rzepakowego
-100 ml śmietany kremówki 
-1 tabliczka białej czekolady 
- 3-4 łyżki kakao
- 3 jajka

polewa :
-ok  1/2 tabliczki gorzkiej lub mlecznej  czekolady 
- ok 1/2 tabliczki białej czekolady 
- 100 ml śmietany kremówki 
- płatki migdałów 
- czekoladki gwiazdeczki z milki waya
Przygotowanie
Śmietankę podgrzewamy ale nie zagotowujemy , zdejmujemy z ognia , dodajemy połamaną czekoladę i mieszamy do rozpuszczenia . 
W jednej misce przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia , sodą i cukrami . Dzielimy na pół , do jednej dodajemy kakao i mieszamy . 

W drugiej misce mieszamy wszystkie produkty mokre i dodajemy mase czekoladową . 
Dzielimy na pół i dolewamy jedną połowę do jasnej części mąki a drugą do mąki z kakao . 
Mieszamy do połączenia się składników .

Silikonowe formy wypełniamy papilotkami i napełniamy do 1/3- 1/2 masą jasną a na wierz dodajemy mase ciemną . 
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni z termoobiegiem na  25-27 minut .
Polewa :
Czekoladę mleczną rozpuszczamy  w kąpieli wodnej razem z 50 ml śmietanki , tak samo robimy z białą czekoladą . 
Gdy babeczki się upieką i ostygną dekorujemy je polewami , posypujemy płatkami migdałów i dopieszczamy nasz wypieki gwiazdeczkami . 
Smacznego ! :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz