Składniki na ok 12 babeczek
- 5/6 szklanka mleka
- 2 szklanki przesianej mąki pszennej
- 1/2 - 3/4 szklanki cukru
- 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/2 szklanki oleju rzepakowego
-100 ml śmietany kremówki
-1 tabliczka białej czekolady
- 3-4 łyżki kakao
- 3 jajka
polewa :
- 3 jajka
polewa :
-ok 1/2 tabliczki gorzkiej lub mlecznej czekolady
- ok 1/2 tabliczki białej czekolady
- 100 ml śmietany kremówki
- płatki migdałów
- czekoladki gwiazdeczki z milki waya
Przygotowanie
Śmietankę podgrzewamy ale nie zagotowujemy , zdejmujemy z ognia , dodajemy połamaną czekoladę i mieszamy do rozpuszczenia .
Przygotowanie
Śmietankę podgrzewamy ale nie zagotowujemy , zdejmujemy z ognia , dodajemy połamaną czekoladę i mieszamy do rozpuszczenia .
W jednej misce przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia , sodą i cukrami . Dzielimy na pół , do jednej dodajemy kakao i mieszamy .
W drugiej misce mieszamy wszystkie produkty mokre i dodajemy mase czekoladową .
Dzielimy na pół i dolewamy jedną połowę do jasnej części mąki a drugą do mąki z kakao .
Mieszamy do połączenia się składników .
Silikonowe formy wypełniamy papilotkami i napełniamy do 1/3- 1/2 masą jasną a na wierz dodajemy mase ciemną .
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni z termoobiegiem na 25-27 minut .
Polewa :
Czekoladę mleczną rozpuszczamy w kąpieli wodnej razem z 50 ml śmietanki , tak samo robimy z białą czekoladą .
Gdy babeczki się upieką i ostygną dekorujemy je polewami , posypujemy płatkami migdałów i dopieszczamy nasz wypieki gwiazdeczkami .
Smacznego ! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz